Loading

2016. július 23. és 2016. augusztus 01. között rendeztük meg a Gulági Relikviák Encsencsen című kiállításunkat. Településünk mélyen érintett a témában, s önkormányzatunk is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Szovjetunióba elhurcoltak emléke örökre fennmaradjon.

A kiállítás megnyitója 2016. július 23-án 9 órakor volt, ahol Szedlár János polgármester köszöntette a megjelenteket. Meghívott vendégként jelen volt Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Dr. Báthori Gábor a nyírbátori Báthori István Múzeum igazgatója, Nagy István rendőrezredes, Török Mihályné Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola igazgatója. Emellett jelen voltak az elszármazottak hozzátartozói, ismerősei (nemcsak Encsencs településről, hanem Szabolcs –Szatmár-Bereg megye és Hajdú-Bihar megye több településéről), Encsencs lakossága, valamint a Katonanóta fesztiválra érkező látogatók is. Összesen a megnyitón és az azt követő napokban hozzávetőleg 250 fő tekintette meg a kiállítást. A kiállítás során Nagy László tartott előadást az Encsencsen történt eseményekről, aki maga is érintett az esemény kapcsán apai nagyapja révén, s több éve/évtizede kutatja a történéseket. Továbbá az ő elgondolásai alapján indult el az az évek  óta Moldáviába, Balti városába szervezett emlékút, melynek célja hogy encsencsi elhurcoltak családtagjai is végigjárhassák azt az utat, ahol szeretteik is végighaladtak.

Sarkadi Zsolt szociológus a Gulág társadalmi hátteréről, a társadalomban ma is élő hatásairól szólt, s kiemelte, hogy a múltat ne hagyjuk elfeledni, tegyünk meg mindent, hogy minél többen láthassák a kort, ami társadalomszociológiai szempontból formált bennünket.

A kiállítás anyaga két részből állt: egyrészt a leszármazottak, elhurcoltak hozzátartozóinak gyűjtéséből, kortörténeti dokumentumokból, másrészt a nyíregyházi Jósa András Múzeum kiállítási anyagából.  A kiállításra látogatók betekintést nyerhettek a II. világháború, és azt követő időszakba. Háborús történeteket is hallhattak és ezt a kort idéző gyűjteményt tekinthettek meg.

A kiállítást komolyabb szervezési folyamat előzte meg, hiszen nem csak plakátokat és szórólapokat készítettünk, amiket kihelyeztünk Encsencsen és a környező településeken is hivatalok hirdetőfalára, forgalmas helyekre, hogy a tárlatról minél nagyobb körben értesüljenek a fiataloktól az idősekig, hanem meg kellett keresnünk a hozzátartozókat, hogy a kiállítás anyagát is egybe tudjuk szerkeszteni. A kiállítás a Katonanóta fesztiválhoz kapcsolódott, melynek már több éves hagyománya van, több száz fős érdeklődővel. Ezzel a rendezvénnyel is szinergiában valósítottuk meg a kiállítást, hiszen a katonanóták sem csak a győzelemről és a szerelemről szóltak, hanem külön blokk foglalkozott a fogságban, menekülttáborban megélt élményekkel. A szórólapokat a helyi lakossághoz juttattuk el, valamint az elhurcoltak hozzátartozóinak személyesen is elküldtük meghívónkat.

A kiállításról a fesztiválhoz kapcsolódóan is rövid közlemény jelent meg a Kelet-Magyarország megyei napilapban.

A megnyitót követően a résztvevők megtekintették a kiállítást, ahol a leszármazottak találkozhattak egymással, és kötetlen beszélgetés formájában mesélhettek a múltról, a hallott és közvetve átélt történésekről. A kiállítást követően egy ebéddel vendégeltük meg meghívottainkat.  A kiállítás 10 napja alatt jó volt látni, hogy a felnőttek mellett a gyerekek is érdeklődtek a kiállítás témája iránt, ők is eljöttek megtekinteni azt.

Encsencs, 2016. augusztus 02.

 

Szedlár János

polgármester

Vélemény, hozzászólás?