Loading

Az Idõsek Napközi Otthona 2006-ban kezdte meg mûködését Encsencsen. Az átadási ünnepségen fellépõ “Kék Nefelejcs” népdalkör az Otthon szolgáltatási igénybe vevõ nyugdíjasokból, álló csoportból alakult. A közös programok, a szervezettebb formában történõ mûködési lehetõség hatására 2007. június 24-én bejegyzésre került a Nyugdíjasok Egyesülete. Jelenlegi vezetõjük: Kóródi Károlyné.

Az egyesület a céljaiban szereplõ tevékenységeit – kulturális (mûvészeti, hagyományõrzés) , környezet- és természetvédelmi, településfejlesztési, egészségügyi és szociális -szoros mindennapi együttmûködésben végzi a helyi Önkormányzattal, az Idõsek Nappali Intézményével, melynek jelenlegi mûködtetõje a Kistérségi Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központ 4300 Nyírbátor, Édesanyák u. 7. sz. Ezen intézményben lehetõség nyílik a korszerû felszereltségének köszönhetõen a tisztálkodásra, a ruházat mosására, javítására, ebéd igénylésére, különbözõ szervezett programokon való részvételre, a szolgáltatások egyéni igénybevételére. A rendszeres közösségi programok között szerepel a különbözõ egyházi és társadalmi ünnepekrõl való megemlékezés, a farsang bohókás ünneplése, a kirándulás, a fürdõzés, az idõstorna, az óvodásokkal – iskolásokkal való közös ünneplés, a bibliaórák, a kérdezz – felelek játékok, stb. A közös programok mellett az intézmény dolgozói az egyesület tagjainak is segítséget nyújtanak a gyógyszerek felíratásában, kiváltásában, a vérnyomás – és vércukor mérésében, vizsgálatokra történõ elõjegyzésben megkérésben, stb. Segítséget kapnak a tagok a hivatalos ügyintézésben is, valamint a nyugdíjasok számára oly fontos lelki gondozásra, mentális egészségének megõrzésére is nagy hangsúlyt fektet az intézmény szakmai “stábja”.

A népdalkör tagjai több népzenei fesztiválon vettek részt, ahol arany és ezüst minõsítésben részesültek. Bár az évek multával, a tagok korosodásával a népdalkör tagjainak száma 10-12-re csökkent. Az elmúlt hónapokban a népdalkör fellépett Nyírbogáton és Kistérség Idõseinek szervezett találkozón és a Nyírbátorban megrendezésre kerülõ Múzeumok Éjszakáján is. Az immár hagyományõrzõssé vált Encsencsi Katonanóta Fesztiválon is fellépett a népdalkör, mint ahogy a falunapunkat is egy szép népdal csokor eléneklésével színesítették.

Az adódó pályázati lehetõségeket kihasználva az évben egy számítógéppel, egy videó kamerával, egy fényképezõgéppel és egy szoba kerékpárral gazdagodott az egyesület.

Az augusztus hónap elsõ napjaiban részt veszünk a Máriapócson zajló egyházi programon. Tervezzük részvételünket és a népdalkör fellépését az augusztus 25-én Nyírbátorban megrendezésre kerülõ Nyugdíjas Egyesületek találkozóján. Kirándulást tervezünk tagjainknak augusztus 27-én Miskolc-Tapolca és Lillafüred környékére, melynek utazási költségét önkormányzatunk biztosítja. A közeljövõben tervezzük a név – és születésnapok közös megünneplését. A közelgõ õsz és tél folyamán tervezzük az Idõsek Világnapjának megünneplését helyi és intézményi szinten, valamint részt szeretnénk benni intézményi szinten szervezett ünnepeken, megemlékezéseken. És nem utolsó sorban tervezzük részvételünket a Nyugdíjas Szövetség Idõsek karácsonyi ünnepségén is.

Bár minden terv megvalósításában nagy szerepe van az egészségnek, az idõjárásnak, és nem utolsó sorban annak, hogy az idõs ember mennyit szán a maga kikapcsolódására, pihenésésre. De bízunk abban, hogy tagjaink birtokában lesznek a jövõben is a megvalósításhoz szükséges erõknek.

Encsencs, 2014.augusztus 11.


Túristvándi vízimalom


2014. Katonanóta fesztivál