Loading

2013. évi programok

 

Baba-Mama Klub

Helyszín:        Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:   Balogh Sándorné védõnõ és a klubtagok, jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája: Az anyatejes táplálás világnapjáról való megemlékezés

 Sok csecsemõ azért hal meg, mert nem jut anyatejhez. Ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemõk egészséges táplálkozása érdekében. 1992-tõl augusztus 1-e a Szoptatás Világnapja.

Az életben maradás alapvetõ feltétele a táplálékhoz jutás. A természet gondoskodott az emberrõl, hiszen mikor megszületik, egy olyan reflexet hoz magával, aminek segítségével azonnal tudja, mit kell tennie, hogy az éltetõ nedûhöz, az anyatejhez hozzájusson. A baba önkéntelenül megtalálja az anya mellét, és a szopásreflex segítségével szívni kezdi a tejet, mely csecsemõ legideálisabb tápláléka, életfontosságú vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz. Segíti az anya és gyermek közötti érzelmi kötõdés kialakulását, megerõsítését. Nem mellékesen a szoptatott babák a késõbbiek során kevesebbet betegeskednek.

Ezen neves nap alkalmából szerény ajándékkal (gyöngybõl fûzött mobillogó) leptük meg a szoptató anyákat.

A klubfoglalkozás témája: Fogzás, fogápolás gyermekeknek és anyukáknak

Nem csak a felnõttek fogápolása fontos, hanem a gyermekeké is. A gyermekkori fogápolás szerves része a gyermeknevelésnek.

De mit tehetünk mi szülõk annak érdekében, hogy gyermekeink fogazata erõs és egészséges legyen? A gyermekünk életkorától függõen sok mindent. A legelsõ dolog az, hogy komolyan vesszük ezt a kérdéskört és magunk is idõt szakítunk saját fogaink egészségére és arra, hogy elsajátítjuk a helyes fogmosást és fogápolást.

Már az elsõ fogak megjelenése elõtt gondot kell fordítanunk a szájhigiéniára. Az elsõ fogkefét 1 éves kor körül már megvehetjük, ami kis fejû, puha és lekerekített sörtéjû legyen.

Óvodás korra már egyedül is tudnak fogat mosni. A fogkrém eleinte fluorid mentes legyen, mert a túl sok fluorid negatív hatással lehet, a gyermek fogaira, fehér elszínezõdés jelenhet meg. Nagyon fontos, hogy rendszeresen járjunk fogorvoshoz, persze nem félelmet keltve a kicsikben. A rendszeres és alapos fogápolás mellett és a genetikai adottságokon túl fontos szerepe van a táplálkozásnak is.

Minden étkezés, de fõleg édesség után mossunk fogat!

Összeállította: Balogh Sándorné védõnõ – klubvezetõ

 

ÍRISZ-Anyaközpont

Helyszín:        Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:   A jelenléti ív szerint

Klubfoglalkozás témája: Anyatejes világnap, szoptatás

Az anyatej a csecsemõ legideálisabb tápláléka, életfontosságú vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz. Ráadásul nem kell melegíteni, mindig kéznél van, ideális, a baba életkorának megfelelõ az összetétele, minõsége, mennyisége. Segíti többek között a fogak fejlõdését, valamint az anya és gyermek közötti érzelmi kötõdés kialakulását, megerõsítését. Nem mellékesen a szoptatott babák a késõbbiek során kevesebbet betegeskednek.

Mindez az anyukák egészségére is pozitív hatással van.  Azok között, akik sokáig táplálták anyatejjel gyermeküket, ritkábban fordul elõ mellrák vagy egyéb nõgyógyászati daganatos megbetegedés. De kevésbé hajlamosak a II-es típusú cukorbetegségre, csontritkulásra és nem mellékes a pszichére gyakorolt hatása sem az anyatejes táplálásnak. Meghaladottá vált az a korábbi nézet, mely szerint három óránként kell szoptatni a kisbabákat. Ma már az igény szerinti anyatejes táplálást népszerûsítik a védõnõk.

A jelenlevõk érdeklõdéssel hallgatták a témával kapcsolatos mondandómat. Kötetlen beszélgetés formájában feltették aktuális kérdéseiket, melyekre készségesen válaszoltam.

Összeállította: Balogh Sándorné védõnõ – klubvezetõ

 

“EGÉSZSÉGEDRE!” Klub

Helyszín: Csillagház, Encsencs, Fõ út 33.

Résztvevõk:   A jelenléti ív szerint

 Klubfoglalkozás témája: Miért fontosak a szûrõvizsgálatok?

Hazánkban rendelet szabályozza a kötelezõ egészségbiztosítás keretében térítésmentesen igénybe vehetõ szûrõvizsgálatok rendjét. A jogszabály megkülönböztet kötelezõ, valamint önkéntesen igénybe vehetõ szûréseket. Vannak szervezett keretek között zajló és alkalomszerûen végzett szûrések. Szervezetten azokat a vizsgálatokat végzik, amelyek népegészségügyi szempontból hatásosak, tehát elvégzésük bizonyítottan csökkenti a halálozást. Ezen vizsgálatokra a nagy kockázattal rendelkezõ korcsoport tagjai szakmailag indokolt gyakorisággal meghívást kapnak. Az alkalomszerûen igénybe vehetõ szûrõvizsgálatokra a házi orvos irányításával kerülhet sor a rendeletben meghatározott gyakorisággal.

Jelenleg az alábbi szûrések zajlanak szervezetten: 45-65 év között kétévenként emlõszûrés (mammográfia), tüdõszûrés (2003 óta csak azokon a helyeken ahol a TBC fertõzöttségi szint elér egy bizonyos mértéket), a Nemzeti Rákellenes Program keretében kísérleti programként 50-70 éves életkor között végzett gyomor-, bélrendszeri eredetû vérzés szûrése.

Klubfoglalkozásunk kötetlen beszélgetés formájában zajlott. Doktornõ elmondta a témával kapcsolatos legfontosabb információkat, aztán a személyes kérdésekre válaszolt.

Összeállította: Síró Jánosné esetmenedzser

 

Ifjúságfejlesztő Klub

Helyszín:  Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:   klubtagok a jelenléti ív szerint

 A klubfoglalkozások témája:

-Zenés-táncos szabadisõ és sportprogramok

-Manuális tevékenységek a fiatalok igényei szerint

Ebben a hónapban a fiatalok többsége nem tartózkodott községünkben, többen nyaralni, táborozni voltak és nyári diák munkát vállaltak, könnyítve ezzel a családi kiadások mértékét, emellett rálátást szerezzenek a munka világára.

Az itthon tartózkodóak péntekenként megjelentek a klubfoglalkozásokon. Társasjátékozással, puzzle-kirakásával, kötetlen beszélgetéssel, filmnézéssel  töltötték ki a klubfoglalkozások idejét. Sor került Csillagpontunk udvarán egy szabadtéri programra, melynek keretében szalonnát sütöttünk az Önkéntes Klub tagjaival közösen. Jól sikerült az összejövetel, a két klub tagjait közelebb hozta egymáshoz.

Nagyon várják az augusztus hónapot, hogy tovább tudják próbálni zenés-táncos összeállításukat, emelni elõadásuk színvonalát. A késõbb megvalósítandó Családi Nap keretein belül újra meg szeretnék mutatni tudásukat, ezen a téren bekövetkezett fejlõdésüket.

Összeállította: Villás Istvánné és Lipécz Csabáné esetmenedzserek

 

Önkéntes Klub

Helyszín: Nyíregyháza vadaspark

Résztvevõk: klubtagok a jelenléti ív szerint

Program: Nyíregyházi Állat és Vadaspark látogatás

A “Tudás Fája” tanoda, Babóca gyermekház és az Ifjúságfejlesztõ Klub tagjaival közösen látogattuk meg a nyíregyházi Vadasparkot. Mindegyik kis csoportnak megvolt a maga felnõtt felelõse, akiket a mindennapi közös munka során a gyermekek jól megismertek.

Reggel fél 8-kor gyülekeztünk a Csillagház elõtt. Kisebb nehézségektõl eltekintve 8 órakor el tudtunk indulni Nyíregyházára. A hangulat nagyon jó volt már az autóbuszon is. Napközben a gyerekek és fiatalok sok számukra ismeretlen állatfajjal, növénnyel ismerkedtek meg. Számos hasznos információhoz jutottak a vadasparki séta során.

Délután 14:00 órától a McDonald’s étteremben minden résztvevõ elfogyasztott egy menüt és egy fagylaltot. Hazafele az úton hangos volt az autóbusz a sok élménybeszámolótól.

 

Helyszín: Encsencs, Halászsas Horgásztó

Program: Csillagtúra szemétgyûjtés

Önkéntes klub tagjaiként Csillagtúra programra készülünk. Központi helyként a helyi Halászsas Horgásztavat jelöltük ki. A tulajdonossal megbeszéltük, hogy augusztus hónapban heti egy alkalommal összeszedjük a szemetet, melynek fejében a programot megtarthatjuk a tó területén. Ígéretünket betartva a fenti dátumokon összeszedtük a szemetet.

2013. 08. 23-án délután 18:00 órakor tagjaink többsége megjelent, hogy egy kellemes játékokkal és zenével egybekötött nyárbúcsúztatón vegyen részt. Két szülõ segítségével estére elkészült a finom paprikás krumpli, amit jóízûen, vidám hangulatban fogyasztottunk el. Mint klubvezetõ, megköszöntem mindenkinek az együtt töltött szép nyarat, sikeres új tanévet kívántam a gyerekeknek. Õk is elmondták, hogy nagyon jól érezték magukat a szünidõ alatt és a továbbiakban is szívesen fognak klubfoglalkozásra járni, segíteni egymást és másokat.

Összeállította: Rákosi Annamária Sziszi közösségi programszervezõ

 

“Tudás Fája” Tanoda

Helyszín:  Nyírbátor Sárkány Fürdõ

Résztvevõk:  Fekete Melinda pedagógus, Kerékgyártó Andrásné közösségi programszervezõ, Kovács Szilvia szociális segítõ,  24 fõ tanodás gyerek a jelenléti ív szerint.

Program: Nyírbátori strandfürdõzés

A tanodás gyerekek 24-en és 3 fõ kísérõvel indultak el a nyírbátori Sárkány Fürdõbe. Júniusban már részt vettek egy ilyen programon, éppen ezért már nagyon várták, hogy ismét fürdõzzenek.

Reggel 9:00 órakor indultunk autóbusszal. Mikor megérkeztünk minden gyerek megkapta a tízórait, melyet elfogyasztott.

A nagy nyári forróságban felüdítõ élmény volt a vízben lubickolni, ugrálni.

Látni kellett volna azokat a csillogó gyermekszemeket, melyet a strandolás öröme okozott. Délben minden tanodás gyerek és a kísérõk is kaptak 1-1 gyrost.

Ebéd után még fürdõzhettek a gyerekek és hazaindulás elõtt csavart fagyival zártuk a napot.

A hazaindulás volt nehézkes, nem szívesen hagyták abba az önfeledt szórakozást, kikapcsolódást. Mindenki épségben hazatért, a fürdõn magatartási probléma nem volt.

 

Helyszín:  Nyíregyháza vadaspark

Program: Nyíregyházi Állat és Vadaspark látogatás

  • 7:30 órától volt a gyülekezõ a Csillagház elõtt, 8:00 –kor indultunk a Nyíregyházi Vadasparkba. Az buszon minden gyermek megkapta a tízórait, melyet el is fogyasztott.
  • A belépõ jegyek megvásárlása után megtekintettük az Ócenáriumot és az Esõerdõt. Azt követõen utunk a Madárház, Sarkvidéki panoráma, Medveerdõ, Afrika-panoráma, Trópusi ház, Majomerdõ és a Zöld Piramis felé vezetett. A ragyogó napsütéses idõ mellett a gyerekek csillogó szeme volt számunkra felüdítõ látvány.
  • A sok-sok állatfaj megismerése után, megtekintettük a 13.00 órakor kezdõdõ Fóka Show-t, melyet nagyon élveztek a gyerekek.
  • 14:00 órakor a MC Donald’-ban ebédeltünk. A gyerekek és a kísérõk is Happy Meal menüt kaptak és ezután egy csavart fagyit, majd indultunk haza.

Összeállította:  Kerékgyártó Andrásné- közösségi programszervezõ

 

Foci-Suli

Helyszín:  Encsencs, Sportpálya

Résztvevõk:   a jelenléti ív szerint

A leendõ focisták minden edzést bemelegítéssel kezdik. Labdanélküli, futóiskolai feladatokkal (térd, sarokemelés, oldalazó futások, keresztlépések, hátrafelé futás helyezkedõ mozgással, kitámasztások elõre, oldalra, hátra). Az edzések elõrehaladtával egyre több feladatokkal ismerkednek meg, ami a foci életébõl nélkülözhetetlen. Ha jó és profi játékosok akarnak lenni, feltétel nélküli célokat kell kitûzniük. Ennek segítésére olyan feladatokat próbálunk végrehajtatni, amelyek segítségükre, lehetnek. Pozíciós játék gyakorlása, labdabirtoklás és játékosok összjátékának kialakítása, ellenféltõl való labdaszerzéskor a labda üres területre juttatása és összjáték kialakítása.

 

Családi-nyári napközi

Helyszín: Encsencs, Fõ u. 33. Csillagház, Csillagpontok, ifjúsági klubudvar

Résztvevõk: Kerékgyártó Andrásné és Nagy Ágnes közösségi programszervezõk, Kovács Szilvia szociális kisegítõ, pedagógusok, fejlesztõ pedagógusok, védõnõk, szülõk és gyerekek a jelenléti ív szerint.

A családi napközi programjai:

A családi napközi szervezésekor szem elõtt tartottuk, hogy vidéken élünk és a szülõk kerti elfoglaltsága miatt a gyerekek felügyelete nem igazán megoldottak. A program összeállításánál igyekeztünk figyelembe venni, hogy minél színesebb és ötletesebb tevékenységek kerüljenek megszervezésre, amelyek játékosan a gyerekek ismereteit bõvítik. A fent leírtakat a pedagógusok, fejlesztõ pedagógusok és védõnõk segítségével úgy állítottuk össze, hogy minden hétre jutott egy izgalmas téma.

téma: ügyes kezek

só- liszt gyurma figurák készítése, festése, makramét karkötõk készítése

üvegfestékkel való díszítés

gipszkép készítés

téma: irodalom

mesefilm nézés, Mesék Mátyás királyról, A három kismalac

versmondó verseny elõkészítése

mesék dramatizálása, képregény, illusztráció készítése

versmondó verseny lebonyolítása

augusztus 7-én Sárkány gyógyfürdõbe látogatás

Volt egyszer egy tulipán leporelló készítése

A csigacsalád meséje mesehallgatás

téma: cérnák és fonalak

varrás, hímzés elsajátítása

fonalkép készítése

kollázs- technika alkalmazása, kollázs készítése

képek készítése bogyó technikával

A répa mesefeldolgozás, bábkészítés

gyöngy készítés papírból, gyöngyfûzés

elsõsegélynyújtás

téma: állat és növénytan

szabadtéri vetélkedõ,állatokról és növényekrõl szóló vetélkedõ

filmnézés

egészséges táplálkozásról tájékoztatás

téma: szenvedélybetegség

személyes táplálkozás, személyi higiénia,

fülbevalók és karkötõk készítése gyöngybõl

szélforgó készítése, pohár figurák készítése nyírással, ragasztással

Összeállította: Nagy Ágnes és Kerékgyártó Andrásné közösségi programszervezõk

 

Baba-Mama Klub

Helyszín:     Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:  Balogh Sándorné védõnõ és a klubtagok, jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája: Csecsemõk a nyári hõségben, a nyár és a vízpart veszélyei

Az emberi test érzékeny szerkezet, csak viszonylag szûk hõmérsékleti tartományban mûködik megfelelõen. A nyári hõség és a tûzõ nap mindnyájunkat megvisel. Ami azonban nekünk még nem árt meg, az nem biztos, hogy a kisgyermeknek is megfelel.

A babákat óvnunk kell, épségükre még jobban figyelnünk kell. A csecsemõk folyadékháztartása nagyon labilis és csak akkor képes a megfelelõ egyensúlyt fenntartani, ha a nap folyamán több alkalomra elosztva kisebb mennyiségû folyadékot kap. A csecsemõk a nyári hõségben érzékenyebbek és jóval több törõdést igényelnek.

Ezeket a legfontosabb dolgokat beszéltük meg a mai foglalkozásunkon.

 

A klubfoglalkozás témája: Balesetek, védõoltások azok hatásai

Magyarországon a kiváló védõoltási stratégiának és a jól szervezett tisztiorvosi, gyermekorvosi, védõnõi hálózatnak köszönhetõen a kötelezõ védõoltással megelõzhetõ járványos betegségek alig fordulnak elõ.

Községünkben elõ csecsemõk, kisgyermekek és általános iskolások 100%-ban oltottak, elmaradás nincs.

Ezeket a pozitív tényezõket is megbeszéltük a mai foglalkozásunkon.

Összeállította: Balogh Sándorné védõnõ – klubvezetõ

 

ÍRISZ-ANYAKÖZPONT

Helyszín:     Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:  A jelenléti ív szerint

Klubfoglalkozás témája: Háztartási veszélyforrások, gyerekcsínyek

A legnagyobb veszélyforrás a gyerekek számára a lakás illetve a környezete. Sokat tehetünk ezek megelõzésére, de a legfontosabb, amit nem pótolhatunk, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül a piciket. Bármivel is foglalkozunk, az egyik szemünket mindig rajtuk kell tartanunk.

A lakásban a heverõ, a pelenkázó, a kés, az olló, a konyhai eszközök, a gyógyszerek, a lámpa, a váza, az edények, a szobanövények és még sorolhatnám mi minden jelent veszélyt. Az udvaron a kerti gépek, szerszámok, a mérgezõ növények, permetszerek, az állatok, a medence, mind-mind veszélyforrás.

Ezeket a helyeket illetve a balesetek megelõzését részletesen megbeszéltük.

Összeállította: Balogh Sándorné védõnõ – klubvezetõ

 

E G É S Z S É G E D R E!  K l u b

Helyszín:       Csillagház, Encsencs Fõ út 33.

Résztvevõk:    A jelenléti ív szerint

Klubfoglalkozás témája: Miért kellenek a védõoltások?

A meghirdetés és a személyes megkeresések ellenére nem nagyon volt érdeklõdõ.

Ez a téma pedig olyan, melyet nem lehet mellékesen kezelni. A születés pillanatától kapunk védõoltásokat, kötelezõket és nem kötelezõket. Mind ez azt szolgálja, hogy védve legyünk különbözõ betegségektõl. A doktornõ ismertette azokat a védõoltásokat melyek kötelezõek, elmondta, hogy ezek mire szolgálnak, és mit védenek ki. Képekkel is megmutatta a vírusokat, és a betegségek tüneteit. Azt is elmondta, hogy nagyon sok szülõ a kötelezõ védõoltást sem adatja be, mert szerintük nem fontos, és hogy azzal érvelnek, hogy természetgyógyászatban meg találják rá a megfelelõ szereket és így nem kell a gyermekeiket különbözõ mérgezõ szerekkel kezelniük. Ismertette az ajánlott védõoltásokat, mint például a bárányhimlõ, a rotavirus, a kullancscsípés, a hepatitis A, valamint a méh nyakrák elleni védõoltást. Ezeknek a hatását is megbeszélte a megjelentekkel, akik nagyon érdeklõdõek voltak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogyha elutazunk, akkor érdemes beoltatni magunkat, mert nem lehet tudni, hogy a környezõ országokban milyen vírusok terjednek, lappanganak.

Összeállította: Síró Jánosné esetmenedzser

 

Ifjúságfejlesztõ Klub

Helyszín: Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk: klubtagok a jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozások témája:

Zenés-táncos szabadidõ és sportprogramok

Manuális tevékenység a fiatalok igénye szerint

Ebben a hónapban a fiatalok többsége nem tartózkodott községünkben, többen nyaralni, táborozni voltak és nyári diák munkát vállaltak, könnyítve ezzel a családi kiadások mértékét, emellett rálátást szerezzenek a munka világára.

Az itthon tartózkodóak péntekenként megjelentek a klubfoglalkozásokon. Társasjátékozással, puzzle-kirakásával, kötetlen beszélgetéssel, filmnézéssel  töltötték ki a klubfoglalkozások idejét. Sor került Csillagpontunk udvarán egy szabadtéri programra, melynek keretében szalonnát sütöttünk az Önkéntes Klub tagjaival közösen. Jól sikerült az összejövetel, a két klub tagjait közelebb hozta egymáshoz.

Nagyon várják az augusztus hónapot, hogy tovább tudják próbálni zenés-táncos összeállításukat, emelni elõadásuk színvonalát. A késõbb megvalósítandó Családi Nap keretein belül újra meg szeretnék mutatni tudásukat, ezen a téren bekövetkezett fejlõdésüket.

Összeállította: Villás Istvánné és Lipécz Csabáné esetmenedzserek

 

Ö n k é n t e s  K l u b

Helyszín:    Csillagpont 1., Arany J. u. 6.

Résztvevõk:  klubtagok a jelenléti ív szerint

Program: Pillepalackgyûjtés

Harmadszor járták be önkénteseink községünk utcáit pillepalackok és aludobozok után. A lakosok hozzászoktak, hogy összegyûjtsék a dobozokat, így fiataljaink jó példát mutattak a szelektív hulladékgyûjtés területén.

Nagy meleg volt, így mindenki hamarabb elfáradt mint az elõzõ alkalmakkor. A jó ügyért kitartóan gyûjtögettek, hisz elõttük lebegett a leadott palackok ára, melyet szintén közösen fognak majd elkölteni.

 

Program: Strandolás Nyírbátorban

A Szitakötõ Önkéntes Klub 15 fõvel, 1 programszervezõ és 1 önkéntes segítõvel indult el autóbusszal a nyírbátori Sárkány Fürdõbe. A belépõk árát részben a gyermekek által összegyûjtött pillepalackok árából fedeztük. A nagy nyári forróságban felüdítõ élmény volt a vízben lubickolni, ugrálni és csúszdázni. Mindenki jól érezte magát, a gyerekek szót fogadtak, nem volt senkivel magatartásbeli probléma.

A hazaindulás volt nehézkes, nem szívesen hagyták abba az önfeledt kikapcsolódást.

Összeállította: Rákosi Annamária Sziszi közösségi koordinátor

 

Tudás Fája Tanoda

Helyszín: Báthory István Múzeum , Nyírbátor

Résztvevõk: Béres Tímea közösségi programszervezõ, Szvára Nikolett szociális segítõ, 20 Tanodás gyermek a jelenléti ív szerint

Program:

8 órától gyülekeztünk a Tanodában, ahol a gyerekek egy-egy szendvicset kaptak tízóraira, majd a helyi járatos busszal utaztunk be Nyírbátorba. Megérkezésünk után rövid sétával eljutottunk a múzeumig, ahol megismerkedhettünk a Bátori család szellemi és történelmi hagyatékával, a városban mûködõ kézmûipar fejlõdésével, a századfordulói társadalom összetételével, gazdaságával, kultúrájával. A gyerekeknek különösen tetszett a határõr történeti tárlat, ahol sok tárggyal, fotóval, fegyverrel, egyenruhával találkozhattak.

Múzeumlátogatásunk után ebédre hamburgert kaptak a tanulók, desszertként fagylaltoztak. A buszmegállóig visszafele a Várostörténeti sétányon keresztül vezetett utunk, mely kitûnõ lehetõség a múltidézéshez. A két történelmi templomot összekötõ sétányon többek között tanúi lehettünk Vid és a sárkány csatájának. Kettõjük mondája a nyírbátori sárkánykultusz gyökere, eszerint ugyanis Vid legyõzte a környéket rettegésben tartó szörnyeteget, majd bizonyítékként kiszedte a fogait.

A gyerekek sok új információ birtokában, egy szép nap emlékével térhettek haza.

Összeállította: Béres Tímea közösségi programszervezõ

 

Foci-Suli

Helyszín:  Encsencs, Sportpálya

Résztvevõk: a jelenléti ív szerint

A foci-suli tagjai minden edzést bemelegítéssel kezdik. Labdanélküli, futóiskolai feladatokkal (térd, sarokemelés, oldalazó futások, keresztlépések, hátrafelé futás helyezkedõ mozgással, kitámasztások elõre, oldalra, hátra). Az edzések elõrehaladtával egyre több feladatokkal ismerkednek meg, ami a foci életébõl nélkülözhetetlen. Ha jó és profi játékosok akarnak lenni, feltétel nélküli célokat kell kitûzniük. Ennek segítésére olyan feladatokat próbálunk végrehajtatni, amelyek segítségükre, lehetnek.

Pozíciós játék gyakorlása, labdabirtoklás és játékosok összjátékának kialakítása. Ellenféltõl való labdaszerzéskor a labda üres területre juttatása és összjáték kialakítása.

Feladatok:

Bemelegítés: Páros labdás gyakorlatok. Átadások, átvételek gyakorlása. A bemelegítés utolsó 3-4 percében hosszabb átadások, ívelések! (kapusok is végzik a mezõnyjátékosokkal!)

Labdabirtokláskor: terület nyitása szélességben – mélységben. Csapatrészek közötti együttmûködéssel folyamatos összjáték kialakítása.

Labdabirtoklás váltásakor: azonnali visszatámadás, az ellenfél összjátékának akadályozása.

Ellenfél labdabirtoklásakor: a játékosok együttmozgása szélességben és mélységben,
együttes labdavisszaszerzésre törekvés.

 

Baba – Mama  Klub

Helyszín:     Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:  Balogh Sándorné védõnõ és a klubtagok, jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája: Testvérféltékenység, testvérkapcsolat 

Ez nem mai probléma, hanem amióta testvérek léteznek, a féltékenység, a  köztük való rivalizálás is él. Az anyák elmondták személyes tapasztalataikat, melyet közösen próbáltunk megbeszélni, segítséget nyújtva egymásnak.

Ez idõ alatt az apróságok önfeledten játszottak. Foglalkozásunk végén megbeszéltük, hogy következõ alkalommal a fejlesztõ játékokról fog szó esni.

 

A klubfoglalkozás témája: Beszédfejlõdés, fejlesztõ játékok

A mozgásfejlõdés mellett a másik kedvenc téma, amin remekül lehet aggódni, az a beszédfejlõdés.

A beszéd az emberek közötti kommunikáció fontos eszköze. A gyermek beszéde a felnõttekkel való állandó kapcsolat során alakul ki.

A mai foglalkozásunkon végigbeszéltük a beszédfejlõdés szakaszait, a megkésett beszéd okait, illetve a beszédzavarokat.

A másik témánk a fejlesztõ játékok voltak. A játékok akkora választékban állnak a rendelkezésünkre, hogy nem könnyû eldönteni, hogy melyik a legjobb a gyermek fejlõdése szempontjából egy adott életszakaszban. Megbeszéltük a fontosabb szakaszok játékait, illetve hogy gyermekjátékot csak megbízható szakboltban szabad vásárolni.

Ez idõ alatt a gyerekek boldogan játszottak a játékokkal és fogyasztották el uzsonnaként a gyümölcsöt.

Összeállította: Balogh Sándorné védõnõ – klubvezetõ

 

ÍRISZ-Anyaközpont

Helyszín: Csillagpont, Encsencs, Arany János utca 6.

Résztvevõk: A jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája: Háztartási balesetek és azok ellátása

A háztartásokban elõforduló balesetek száma minden fejlett országban igen magas. Magyarországon legalább évi negyedmillió otthoni baleset történik. Ezek a tények világossá teszik, hogy a háztartási balesetek megelõzése, a veszélyhelyzetek végiggondolása és kivédése az egyik legfontosabb feladat mindannyiunk számára. Ezeknek a baleseteknek sérüléseknek megszámlálhatatlan formája van. Ezt próbáltam végig mondani, példákkal alátámasztani, a figyelmet a megelõzés fontosságára terelni.

A jelenlevõk is elmondták, hogy velük milyen baleset történt melyet megbeszéltünk, hogy mit lehetett volna tenni az elkerülés érdekében.

Összeállította: Balogh Sándorné védõnõ – klubvezetõ

 

“Egészségedre!”-Klub

Helyszín:  Csillagpont I., Encsencs, Arany János utca 6.

Résztvevõk: A jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája: Hogyan védekezzünk az UV sugárzás ellen?

Elõzetes szórólapozás illetve közvetlen az elõadás elõtt személyes megkeresés ellenére a szegregátumokból összesen 4 fõ jelent meg.

A doktornõ alaposan felkészült a témával kapcsolatban. Beszélt a leégés veszélyeirõl, a fokozott napfény hatásáról, a nap okozta késõi bõrártalmakról, a bõrrákról, a szemkárosodásról. Szó volt, hogy mikor kell orvoshoz fordulni, illetve hogyan kell kezelni a napégést. Elõadása végén internet segítségével képeket mutatott az érdeklõdõknek az UV sugárzás káros következményeirõl.

Összeállította: Terebesné Lipcsei Judit esetmenedzser

 

Ifjúságfejlesztõ Klub

Helyszín: Csillagpont I. Encsencs, Arany J. u. 6.

Résztvevõk: Lipécz Csabáné, Villás Istvánné esetmenedzserek, klubtagok a jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozások témája:

Játékos közösségfejlesztés, filmnézés

Zenés-táncos szabadidõ és sportprogramok

Manuális tevékenység a fiatalok igénye szerint

A meglévõ énekes,- táncos produkciók végleges összehangolása

A fiatalok részérõl ötletként merült fel a közös névkitûzõ használata, melyet õk terveztek meg, ezáltal is hangsúlyozva az egy közösségbe való tartozásukat. A közösség tagjai elkötelezõdtek amellett, hogy az új közösségi színtér (Csillagpont I.) lesz számukra az, amely otthont biztosít a programjaik megvalósításához. Mindezek mellett, az új tagok befogadására is képesek lettek, és az õ igényeikhez is igazították a programokat. Figyelembe vették önmaguk és egymás képességeit, ezt szem elõtt tartva hozták létre, a Közösségi Napra a színvonalas produkciójukat. A közös filmnézés, társasjátékozás, és sportprogramok szintén elõsegítették a klubtagok összekovácsolódását. A fiatalok a közösségfejlesztés során elsajátítják a kölcsönösség, az együttmûködés szabályait, ami egyben elõsegíti a szociális kompetenciájuk fejlõdését, és érzelmi biztonságot nyújt számukra a közösséghez tartozás élménye.

A Közösségi Napon nyújtott teljesítményük kimagasló volt, a fiatalok fergeteges sikert arattak az énekes és táncos bemutatójukkal. A fellépés sikere további közös munkára ösztönzi a tagokat.

Összeállította: Villás Istvánné és Lipécz Csabáné esetmenedzserek

 

“Tudás Fája”  Tanoda

Helyszín: 4400 Nyírbátor, Sárkány Fürdõ

Résztvevõk: Szvára Nikolett szociális segítõ, Nagy Ágnes közösségi koordinátor, Rákosi Annamária Sziszi közösségi programszervezõ, Mocsár Tiborné közösségi programszervezõ, Béres Tímea közösségi koordinátor, 19 fõ Tanodás gyermek és 15 fõ a Szitakötõ Önkéntes Klub tagjai közül a jelenléti ív szerint

Program:

A Tanodás gyermekek 3. szabadidõs programjuk alkalmával a Nyírbátori Sárkány -Fürdõbe látogathattak el.

Reggel 9:00 órakor indultunk, csatlakozott hozzánk 15 fõ a Szitakötõ Önkéntes Klub tagjai közül. Útközben minden Tanodás gyermek megkapta a tízórait, melyet a strandon elfogyasztottak. Délben minden Tanodás gyermek kísérõikkel egy-egy gyrost ebédeltek, majd egy kis fürdés után 15:00 órakor csavart fagyival zártuk a napot.

Forró nyári idõt fogtunk ki, mely strandolásra alkalmas volt. A gyerekek között volt olyan, aki még soha nem volt strandon és félt tõle, de mindannyian pozitív élményekkel tértek haza, nagyon jól érezték magukat és várják már a következõ alkalmat.

 

Önkéntes Klub

Helyszín: Encsencs, Csillagpont, Arany János u. 6.

Résztvevõk: Jelenléti ív szerint

Klubfoglalkozás témája: Ludas Matyi színdarab próba folyamatosan

Az Önkéntes Klub “színitanoda” tagjaival próbát tartottunk a Csillagpont épületében. Megegyeztek, hogy iskola végeztével mindennap találkozni fognak a sikeres elõadás érdekében

Helyszín: Nyírbátor, Sárkány Fürdõ

Résztvevõk: Jelenléti ív szerint

Program: Strandfürdõzés

A Szitakötõ Önkéntes Klub 15 fõs létszámmal jelent meg a Fõ úti Csillagháznál, hogy együtt a Tanodás gyerekekkel részt vegyenek a Sárkány Fürdõi strandoláson.

Az idõ szép volt, rendkívül jól viselkedtek fiataljaink, úszni tanították a kisebbeket, labdáztak, játszottak, csúszdáztak. A program végén fájó szívvel ugyan, de szófogadóan szálltak fel az autóbuszra, ami hazavitte õket egy kellemes nap emlékével.

Helyszín: Encsencs, Fõ u. 1-3.

Résztvevõk: Jelenléti ív szerint

 

Program: Önkéntes munka a Közösségi Napon

A Szitakötõ Önkéntes Klub tagjaiból verbuválódott és alakult ki egy színjátszó csoport, akik sikeresen adták elõ a Közösségi Napon “A Ludas Matyi, avagy a libák gágogása” címû humoros darabot.

A többi önkéntessel együtt ugyanakkor az esetmenedzserek irányításával ha kellett összeszedték a szemetet és segítettek ott ahol tudtak.

Jó volt hallani tõlük, hogy számukra ez volt a legélménydúsabb nap.

Összeállította: Rákosi Annamária Sziszi közösségi koordinátor

 

“Fut a Falu” futóverseny

Helyszín: Encsencs, Falu utcái – Általános Iskola

Résztvevõk: A jelenléti ív szerint

Program:

Tervezett távok: 300 m, 800 m, 2000 m,

Korosztályok:     ovis futam 300 m

alsó tagozatos iskolások 800 m

felsõ tagozatos iskolások, felnõtt korosztály 2000 m

Díjazás korcsoportonként és nemenként. Az elsõ három helyezett éremben és

oklevélben részesül.

A nagy meleg ellenére, az érdeklõdés felülmúlta várakozásainkat. Mind az óvodások, iskolások nagy létszámmal jelentek meg. A felnõtt korosztály is szép számmal képviseltette magát. A tervezett útvonalakon állomásokat állítottunk fel, ahol a résztvevõk vizet és segítséget kaphattak szükség esetén. A versenyt segítették a helyi polgárõrök és a védõnõk. Az útvonal ismertetése után, rövid bemelegítést végeztünk. Elõször az alsó tagozatos tanulókat indítottuk el, majd az óvodásokat és végül a felsõ tagozatos tanulókat a felnõtt korosztállyal. A gyerekek becsületesen végig futották a távot, az utolsó métereken nagyon nagy volt a küzdelem.

A díj átadására felkértük a projekt megvalósítóját Szedlár János polgármester urat. A színpadra a gyerekek megilletõdve léptek fel és vették át kiérdemelt érmeiket, okleveleiket.

Az óvodások: 51 fõvel képviseltették magukat.

A többi korosztály: 241 fõvel.

Összesen 292 fõ vett részt a programon.

Összeállította: Villás Istvánné esetmenedzser

 

Közösségi és Egészség Nap

Helyszín: Encsencs, Fõ út 1-3

Résztvevõk: jelenléti ív szerint

Közösségi Napunk bõvelkedett programokban:

Meghirdetésre került a

–          horgászverseny

–          fõzõverseny

–          kerékpárverseny

–          Falu Kupa Focibajnokság

–          “Tiszta udvar, rendes ház” eredményhirdetés

A jelenlevõk kipróbálhatták kézügyességüket a kreatív sátorban, részt vehettek különbözõ egészségügyi szûréseken, egészségügyi és drogprevenciós elõadást hallgathattak meg.

Délután folyamán kerültek sorra a kulturális programok:

–          helyi óvodások és iskolás gyermekek mûsora

–          Encsencsi Kéknefelejcs Népdalkör nótacsokra

–          az Ifjúságfejlesztõ Klub fiataljai táncos-zenés mûsora

–          Sandra és Attila retro slágerei

–          Talán Teátrum musical bemutatója

–          Hien a Megasztár felfedezettjének fellépése

A napot utcabállal és tûzijátékkal zártuk.

Összeállította: Szvára István szakmai vezetõ

 

Foci-Suli

Helyszín: Encsencs, Futball pálya, Sport utca 11.

Résztvevõk: jelenléti ív szerint

Az elmúlt hetekben az edzések folyamán a gyerekek különbözõ erõnléti gyakorlatokat végeztek, ahol az erõnlét javításáért más-más feladatokat hajtottak végre. Az edzések további részében labdás gyakorlatok szerepeltek. A befejezõ részben kétkapus játékokkal zárták az edzéseket.

Az edzések folyamán leendõ focistáink megtapasztalhatják, hogy milyen erõfeszítés és sok-sok gyakorlat kell az igazi és eredményes foci elsajátításához.

Minden további felkészülés folyamán egyre több ismerethez juthatnak fiataljaink.

Összeállította: Hajduné Móré Tünde esetmenedzser

 


 

KÖZÖSSÉGI és EGÉSZSÉGNAP

 


 

“Tiszta udvar, rendes ház” versenyfelhívás

 

(A plakátot a felhívásról ide kattintva megtekintheti.)

 


 

Baba-Mama Klub

Helyszín:        Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:     Balogh Sándorné védõnõ és a klubtagok, jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája: Anyák napja alkalmából az általános iskolások köszöntõ programja.

Klubtagjaink közül 10 fõ jelent meg gyermekével a mai alkalmunkon.

Egy kis történeti visszatekintés után Falu Tamás: Anyád címû vers felolvasásával köszöntöttem a megjelent édesanyákat. Ezután az általános iskolások rövid verses, zenés mûsorral kedveskedtek.

Ajándékként gyöngyvirágot és hûtõmágnesnek elkészített díszt kaptak melybe saját gyermekük fényképe volt elhelyezve. Összejövetelünk rövid játékkal és vendéglátással fejezõdött be.

 

A klubfoglalkozás témája: Kora tavaszi allergia

Klubfoglalkozásunk témáját nagy érdeklõdéssel fogadták az anyukák, mivel korunk népbetegségének számít az allergia. Megbeszéltük a betegség kialakulását, tüneteit, kezelését és nem utolsósorban a megelõzését. Elmondták tapasztalataikat, családjaikban elõforduló tüneteket.

Ez idõ alatt a csemeték boldogan játszottak és fogyasztották az uzsonnájukat.

Foglalkozásunk végén gyermeknap alkalmából lufiból hajtogatott kutyusokat kaptak a gyerekek.

Összeállította: Balogh Sándorné védõnõ – klubvezetõ

 

ÍRISZ-Anyaközpont

Helyszín:        Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:     A jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája: Háztartásvezetés, háztartásgazdálkodási ismeretek

Egy kis történeti visszatekintés után megbeszéltük a lakásban és lakáson kívül végzendõ napi, heti, havi és szezonális munkálatokat. Eleinte hallgatták elõadásomat, aztán tapasztalataikat kezdték elmondani a témával kapcsolatban. Néhány jó tanáccsal, praktikával is elláttam az érdeklõdõket.

Összeállította: Balogh Sándorné védõnõ – klubvezetõ

 

“Egészségedre”-Klub

Helyszín:        Csillagház, Encsencs Fõ út 33.

Résztvevõk:     A jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája:  Az immunrendszer túlzott reakciója az allergia

A doktornõ az elõadását az allergia, mint betegség bemutatásával kezdte. Elmondta, hogy az allergia túlérzékenység, mely annyit tesz, hogy az ember és a természet kapcsolatát valami megzavarja. Immunrendszerünk védekezik a vírusok, baktériumok, és egyéb kórokozók támadásai ellen. Allergia esetén viszont az immunrendszer ártalmatlan anyagok (például kutyaszõr, házipor-atka-ürülék, virágpor, penészgomba stb.) hatására is beindítja szervezetünk védekezõ mechanizmusát, mely allergiás panaszokban nyilvánul meg.

A tünetek felsorolásával folytatta elõadását, mely a teljesség igénye nélkül: kaparó torok, rekedtség, csöpögõ orr, könnyezõ piros szem, kötõhártya-gyulladás, viszketési inger, vörös bõr, légszomj, rosszullét.

Tudomásunkra jutott, hogy a háztartásban sok minden elõfordul, mely kiválthatja az allergiás tüneteket: házipor, vagyis a házipor atka száraz ürüléke, virágporok, pollenek, penészgombák, spórák, cementpor, liszt, állati eredetû fehérjék (tej, tojás), élelmiszer-adalékok, vegyi anyagok (formaldehid, kén-dioxid) kozmetikai és mosószerek, festékek.

Kiemelten beszélt doktornõ az asztma betegség tüneteirõl, kezelési lehetõségeirõl. Szó volt még, hogy mikor és ki nyilváníthatja asztmásnak a beteget. Az elõadást a jelenlevõk érdeklõdéssel hallgatták, kérdéseket tettek fel családjukban elõforduló tünetek kapcsán.

Összeállította: Terebesné Lipcsei Judit esetmenedzser

 

Ifjúságfejlesztõ Klub

Helyszín:   Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk: Hornyák Éva ifjúsági közösségfejlesztõ, klubtagok a jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozások témája:

Közösségfejlesztés játékosa

“Mit szeretünk csinálni?” programtervezés közösen

“Kedvünk szerint” spontán program

Zenés-táncos szabadidõs program

Csoportmarketing: “Találjuk ki magunkat!”

A fiatalok informális csoportjának közösségfejlesztése folytatódott az irányított játékokkal, amelyek az alábbi területek fejlesztésére irányultak:

☺  Limit 20 játékai: sztereotipizálás, az életesélyek egyenlõtlensége, a diszkrimináció és kirekesztettség, többségi-kisebbségi viszonyok;

☺  Gordiuszi csomó: összetartozás, egymás elfogadása;

☺  Címkék: sztereotipizálás hatása, az emberek közötti különbség megfigyelése, elfogadása.

A fiatalokat sikerült arra ösztönözni, hogy próbálják saját ötleteiket, elképzeléseiket megfogalmazni, hogy meg tudjuk együtt tervezni az ifjúsági klub nyári programjait. Ehhez a vizualitás eszközét használtam, mivel így könnyebben megtalálták a neki tetszõ témákat.

A klubfoglalkozásokon lehetõség van a fiatalok spontán programjaira is, így társasjátékozás, kártyázás, tollaslabdázás stb., de kedvenc idõtöltésük a zenélés-táncolás. A meglévõ zenés táncos produkcióik ismert lépései külön örömöt nyújtanak számukra.

Csoportmarketing keretében “Találjuk ki magunkat!” címmel a csoport eddig kialakult erõsségeit gyûjtöttük össze, és vizualizáltuk játékos formában.

Összeállította: Hornyák Éva közösségfejlesztõ

 

Önkéntes Klub

Helyszín:        Csillagpont 1., Arany J. u. 6.

Résztvevõk:    Rákosi Annamária Sziszi közösségi programszervezõ, klubtagok a jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája:

Madarak és fák napja (számháború az erdõben)

Biciklitúra “Ismerjük meg környezetünket!”

Pillepalack gyûjtés

Szitakötõ Önkéntes Klub tagjai nagyon várták már ezt a napot, hisz még egyikük sem játszott “számháborút” élesben.

Reggel 9 órára volt meghirdetve a találkozó az Csillagpont 1. elõtt. A gyerekek nagy része kerékpárral indultak ki az erdõbe. Az úton sûrûn le kellett szállni a kis homokdûnék miatt, de ez nem okozott problémát a lendületes gyerekcsapatnak. A játékszabály ismertetése után a csapatok megkapták a piros és zöld számlapokat, és kezdõdött a várva várt erdei játék.

Az eredményhirdetés után szalonnát sütöttünk. Felnõttként is megható volt, hogy milyen figyelmesek voltak egymással a gyerekek a nap folyamán. A tûz gondos eloltása és a szemétszedés után indultunk haza, kissé elfáradva az egész napos programtól.

Második alkalommal már rutinosan, megszervezetten indultunk neki a palackgyûjtésnek. Többször kellett fordulnunk a faluban, mint egy hónappal ezelõtt, köszönhetõen a lakosság széleskörû tájékoztatásának.

A tiszteletes úr segített az önkéntes csapat által összeszedett zsákok behozatalában, többször kellett autóval fordulnia. A palackokról leszedtük a kupakokat, melyeket külön fogunk leadni beteg gyermekek javára.

Mindenki becsületesen kivette a részét a munkából. Három  órán keresztül folyt a palackok begyûjtése. A gyerekek lelkesedését növelte kíváncsiságuk, vajon mennyi pénzt fognak kapni a leadott palackokért.

Összeállította: Rákosi Annamária Sziszi közösségi koordinátor

 

“Tiszta udvar, rendes ház!”

A szegregátumok utcáin meghirdetésre került a “Tiszta udvar, rendes ház!” elnevezésû versenyt, amelyben elismerõ címet kapnak azok a lakóingatlan tulajdonosok, használók, akinek az ingatlanán található épület, kert, udvar tiszta, rendezett és harmonikusan, esztétikusan illeszkedik a környezetéhez. A megtisztelõ címet 10 tulajdonos kapja meg, akik díjazásban részesülnek. A címmel elismerõ tábla is jár, amelyet kihelyezhetnek a lakóházuk külsõ falrészére.

A versenyben egy 3 fõ Bizottság tekinti meg a házakat és udvarokat 2013. június hónap harmadik hetében, és a meghirdetett szempontokat értékeli majd.

 

“Tudás Fája” Tanoda

Helyszín: Nyírbátor, Kulturális Központ (Színház)

Résztvevõk: Villás Istvánné és Hajduné Móré Tünde esetmenedzser, Béres Tímea közösségi programszervezõ és a tanodás diákok jelenléti ív szerint

Program: Színházlátogatás

Minden tanodás diákot ebédelni kísértünk el az iskolából a 4. tanóra után. Ebéd után a Tanodában volt a gyülekezõ, majd 1300 órakor indultunk Nyírbátorba. Az érkezést követõen a Kulturális Központ mellett lévõ játszótéren kapcsolódhattak ki a gyerekek.

A színházban 1400 órától kezdõdött a Hamupipõke címû színdarab, melynek nagy sikere volt. Nagyon sokat nevettek a gyerekek az elõadáson és kifejezetten tetszett nekik, hogy bevonták õket a történetbe.

Az elõadást követõen fagylaltoztak a gyerekek, és 1615 órakor indultunk haza Encsencsre.

Összeállította: Béres Tímea – közösségi programszervezõ

 

Baba-Mama Klub

Helyszín:        Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:     Balogh Sándorné védõnõ és a klubtagok, jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája: Szoptatás

A csecsemõtáplálás legszebb része, a szoptatás volt a klubfoglalkozás témája.  Az anyukák megbeszélték az ezzel járó örömöket, problémákat, megosztották tapasztalataikat, technikai tanácsokat adtak egymásnak.

Az egyik anyuka elmondta, hogy az eddig visszahúzódó kisfia a klubfoglalkozásnak köszönhetõ boldogan játszott egy másik anyuka gyerekével, akivel itt, a Baba-Mama Klubban barátkoztak össze.

 

Baba-Mama Klub

Helyszín:        Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:     Balogh Sándorné védõnõ és a klubtagok, jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája: Bababiztos környezet kialakítása házon belül és kívül

A környezetalakítás témaköre érdekes, sokrétû és nagyon hasznos információkat adott az anyukáknak. Születéstõl kezdve egészen az iskoláskorig megbeszélték a lehetséges baleseti forrásokat, illetve azok elkerülését. A védõnõ külön felhívta a figyelmet a megelõzésre, de az esetleges baleset esetén a kezelési lehetõségekre is.

Ez idõ alatt a babák újból birtokba vették a Babóca-Gyerekház játéksarkait, és nagy örömmel falatozták a számukra készített uzsonnát.

 

ÍRISZ-Anyaközpont

Helyszín:        Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:     A jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája: Gyermeknevelés, nevelési technikák

A gyermekfejlõdés minden korszakához kapcsolódó nevelésrõl, és az ehhez kapcsolódó nevelési módszerekrõl, praktikákról beszélgettek a jelenlévõk. “Ki hogyan neveli a gyerekeit?” kérdésre eltérõ válaszokat adtak az anyukák. Több gyereknevelési problémára találtak megoldást egymás tapasztalataiból merítve.

 

“Egészségedre”-Klub!

Helyszín:        Csillagház, Encsencs Fõ út 33.

Résztvevõk:     A jelenléti ív szerint

Elõadó: Dr. Rózsa Viktória háziorvos

A klubfoglalkozás témája: A drog, pusztító hatásai

A doktornõ rövid történeti áttekintéssel kezdte az elõadást, majd fotók bemutatásával és filmvetítéssel is illusztrálta a problémát. Elmondta, hogy a drogokat régen is használták orvosi célokra, és napjainkba is alkalmazzák fádalom csillapításra. Bemutatta a könnyû drogoktól a nehézdrogokig az emberi szervezettre gyakorolt hatását. Az elõadás alatt az is elhangzott, hogy nem csak a mesterséges drogokat tekinthetjük drogoknak, hanem ide tartoznak a különbözõ szenvedélyek is, mint pl. a játékszenvedély, vagy az alkohol. Sajnos szóbeszédbõl tudni, hogy a településen egyre gyakrabban elõfordulnak a könnyed drogok.

 

Ifjúságfejlesztõ Klub

Helyszín:        Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:     Hornyák Éva ifjúsági közösségfejlesztõ, Lipécz Csabáné, Villás Istvánné esetmenedzserek, klubtagok  a jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozások témája:

Zenés-táncos szabadidõs program

Játékos közösségfejlesztés

Csoportmarketing: Tervezzük meg a “Plakátunkat”

“Kedvünk szerint” spontán program

A meglévõ zenés táncos produkciók bemutatása, új koreográfia összeállítása

A fiatalok nagy örömmel vették birtokukba a gitárokat, amelyen hagyományõrzõ zenét, és mai modern zeneszámokat játszottak. Elmondták, hogy ez a klubfoglalkozás nagyon sokat jelent számukra, mivel eddig nem volt lehetõségük ilyen programokon való részvételre.

Megkezdõdött a fiatalok informális csoportjának közösségfejlesztése. Az elsõ foglalkozáson a csoporton belüli együttmûködést, és az összetartozás érzését fejlesztõ játékokat játszottak, melyek  alkalmasak az értékek, értékrendek tisztázására.

Csoportmarketing keretében “Tervezzük meg a plakátunkat” címmel a saját meglévõ csoportra jellemzõ pozitívumok feldolgozására, és megjelenítésére került sor plakát formájában. Minden foglalkozás végén elõkerültek a hangszerek, és közös zenével és tánccal zárták a foglalkozásokat.

 

Önkéntes Klub

Helyszín:        Csillagház, Encsencs, Fõ u.33

Résztvevõk:     Rákosi Annamária Sziszi közösségi programszervezõ, klubtagok a jelenléti ív szerint

A klubfoglalkozás témája:

Pillepalackok és aludobozok gyûjtése a falu területén

Környezetvédelem, szemétgyûjtés a kijelölt helyeken, a Föld Napjához kapcsolódóan.

Az önkéntes klub feladatai elsõsorban a környezetvédelmi feladatok ellátására, a környezettudatos gondolkodás kialakítására irányulnak.

A klubtagok ebben az idõszakban egy kétfordulós gyûjtési akciót kezdeményeztek az egész lakosság körében. Az akciót plakáttal hirdették meg, amihez zsákokat juttattak el a lakossághoz. Az összeszedett palackokat a TESCO áruházban adták le, a kapott összeget pedig kirándulásra fordítják majd.

A Föld Napjához kapcsolódóan szemétgyûjtési akciót szerveztek a falu külterületén lévõ kb. 5 km-es útszakaszon, amit kerékpárokkal kerekeztek végig a klubtagok.

 

“Ismerkedjünk!”

Helyszín:      Szegregátum utcái

Résztvevõk:   A program esetmenedzserei és a szegregátum lakói jelenléti ív szerint

A program témája: 

Programtájékoztató

Munkaerõ-piaci szolgáltatások

Tavaszi kerti munkálatok

Szabadidõs kézmûves foglalkozások

A program a szegregátumok területén, több helyszínen valósult meg a felállított rendezvénysátorban. A lakosok érdeklõdõek voltak, és szívesen vették az esetmenedzserek jelenlétét a lakókörnyezetükben, örömmel fogadták a beszélgetéseket.

A programról adott tájékoztatás mellett a térségben lévõ munkaerõ piaci szolgáltatásokról, a Nyírbátori Munkaügyi Központ által kiadott képzési lehetõségekrõl, a tavaszi kerti munkálatokról szórólapok formájában kaptak információt az érdeklõdõk.

A gyerekek a manuális foglalkozásokon tavaszi témájú kifestõkkel, hûtõmágnesek készítésével töltötték el az idejüket. Az esõs, hideg napokon forró teával kínálták meg a sátrakhoz érkezõket.

 

Baba-Mama Klub

Helyszín:         Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:    Balogh Sándorné védõnõ és a klubtagok, jelenléti ív szerint 13 fõ

A klubfoglalkozás témája: Szülés utáni depresszió

A várandósok, szülés elõtt levõ nõk, 0-3 éves korú gyermekes anyák mamák és a gyermekek örömmel üdvözölték egymást. A gyerekek hamar feloldódtak, a fejlesztõ játékok lekötötték figyelmüket.

A védõnõ a szülés utáni depresszióról beszélt a klubtagoknak, mely kötetlen volt, bármikor feltehették felmerülõ kérdéseiket. Többen elõször hallottak a depresszió tüneteirõl, nem is gondolták, hogy az ismert tünetek mögött mi is zajlódhat le az emberben.

Van, aki tapasztalja magán a depresszió tüneteit, de nem tudta, hogy ez egy betegség, amin lehet segíteni.

 

Baba-Mama Klub

Helyszín:         Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:    Balogh Sándorné védõnõ és a klubtagok, jelenléti ív szerint 6 fõ

A klubfoglalkozás témája: Szülés utáni fogamzásgátlás

Míg az apróságok próbálták magukat lekötni a játékokkal, az édesanyák megnéztek egy kisfilmet, ami a szülés utáni fogamzásgátlásról szólt. Az oldott légkörben kötetlenül tehették fel az anyukák a kérdéseiket a foglalkozásvezetõ védõnõnek, és kaptak választ a szakembertõl.

 

ÍRISZ-Anyaközpont

Helyszín:         Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:    A jelenléti ív szerint 24 fõ

Elõadó: Deák Éva a Báthory István Gimnázium védõnõje

A klubfoglalkozás témája: Családtervezés

A klubfoglalkozáson a védõnõ részletezte, hogy az internetes, “arc nélküli” információszerzés mennyire félrevezeti a fiatalokat. Nem kapnak megfelelõ, kellõ tájékoztatást a serdülõkorral kapcsolatos témákról, nem kommunikálnak a szülõkkel a nemi érésrõl és a párkapcsolatokról. Tabu témaként kezelik a családtervezést.

Ismertette az alkohol, a kábítószer valamint a dohányzás terhességre vonatkozó káros hatásait. Elmondta, hogy a szegregátumokban élõ családoknál az anyaszerepet a nagymamák vállalják a fiatal anyukák helyett.

Szó esett a nemi betegségekrõl (herpesz, gomba, folyás), melyek jobbik esetben vetéléshez vezethetnek, de sok esetben kezelés híján a gyermek problémásan születik.

A gyermek igényeirõl is beszélt a védõnõ, mely korszakokra bontható:

–  “Ölelj magadhoz!” 0-6 hónapos korig

–  “Tegyél le!” 6 hónapos kortól-3 éves korig

–  “Engedj el!” 3 év feletti idõszak

A TV és a rádió káros hatásairól, ingerszegény környezetrõl is volt szó. A csonkacsalád, az apai példa hiánya is elmaradást mutat (hat) a gyermek fejlõdésében.

Elõadás végén a személyi higiénia részterületeire tért ki a védõnõ. A klubtagok érdeklõdõek voltak, az elõadás kötetlen beszélgetéssé alakult át.

 

“Egészségedre!” Klub

Helyszín:         Csillagház, Encsencs Fõ út 33.

Résztvevõk:    A jelenléti ív szerint 23 fõ

Elõadó: Dr. Rózsa Viktória háziorvos

A klubfoglalkozás témája: Az alkoholpusztító hatásai

Kicsit nehézkesen indult a beszélgetés, mert kellemetlenül érezték magukat a jelenlévõk, bár ez a jelenség a mindennapjainkban sajnos fontos szerepet játszik.

A beszélgetést követõen filmvetítésre került sor, majd közösen értékelték a látottakat, többen aktívan kapcsolódtak a témához.

Sajnos szóbeszédbõl tudni, hogy a településen is elõfordulnak a könnyed drogok, ezért a következõ klubfoglalkozáson a drog prevenció kerül elõtérbe.

 

Ifjúságfejlesztõ Klub

Helyszín:         Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:    Szvára István szakmai vezetõ, Tóth András esetmenedzser és a klubtagok, jelenléti ív szerint 15 fõ, illetve 13 fõ

A klubfoglalkozás témája: Ismerkedjünk! Ötletelés, a fiatalok igényeinek feltérképezése

Szvára István szakmai vezetõ ismertette a fiatalokkal a klubfoglalkozás tartalmi elemeit, lehetõségeit. A két szegregátumból jövõ fiatalok kevésbé oldottak voltak, mely a foglalkozás végére enyhülni látszott. Kötetlen beszélgetés formájában szóba került mit és hogyan szeretnének létrehozni a találkozások során. Az Önkéntes Klub tagjai is többen részt vettek a programon. A foglalkozás végén bemutatták egymásnak tánc- és énektudásukat.

A második klubfoglalkozáson 13 fõ jelent meg. Ötletként megfogalmazódott, hogy a zenei hangzás érdekében szükség lenne egy db. cajo-ra, melynek elkészítését a fiatalok magukra vállalták, illetve egy db. szintetizátor beszerzésére tettek javaslatot.

A beszerzési ár csökkentése érdekében felmerült, hogy pillepalackokat és kupakokat fognak gyûjteni. Jól érezték magukat egymás társaságában, befejezésként zenei és táncos produkciókat adtak elõ.

 

Ifjúságfejlesztõ Klub

Helyszín:         Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:    Lipécz Csabáné, Tóth András esetmenedzserek és a klubtagok, jelenléti ív szerint 10, illetve 9 fõ

A klubfoglalkozás témája: A meglévõ zenés táncos produkciók bemutatása, új koreográfia összeállítása

A lányok és a fiúk külön csoportba beszélték meg terveiket, amit kötetlen tánc, éneklés és beszélgetés követett. A fiatalok meglévõ zenés-táncos csoportja már korábban is fellépett közösségi rendezvényeken. Eddigi produkciójukat szívesen mutatták meg a csoport többi tagjának, amit közös éneklés és zenélés követett.

Új koreográfia összeállítását kezdeményezték a fiatalok, kiválasztották a koreográfiát betanító fiatalokat maguk közül, akinek a személye mindenki számára elfogadható volt.

Egyéni és internetes ötletek gyûjtöttek a fellépõ ruhára, és a zene kiválasztására vonatkozóan is.

Célul tûzték ki a falunapra való felkészülést, ahol bemutatják majd az elõadásukat, amire rendszeresen készülni fognak.

 

Önkéntes Klub

Helyszín:         Csillagház, Encsencs, Fõ u.33

Résztvevõk:    Szvára István szakmai vezetõ

Rákosi Annamária Sziszi közösségi koordinátor és a klubtagok, jelenléti ív szerint 15 fõ

A klubfoglalkozás témája: Tagtoborzás, ismerkedés

A Csillagház földszinti termében összegyûlt fiataloknak Szvára István szakmai vezetõ tájékoztatást adott arról, hogy tulajdonképpen mi is az Önkéntes Klub lényege és célja. Külön kiemelte a környezettudatos gondolkodás fontosságát. A fiatalok nagyon pozitívan állnak az önkéntes munkához, lelkesen várják a következõ találkozót.

Rákosi Annamária Sziszi közösségi koordinátor önálló feladatként vállalta az Önkéntes Klub vezetését, melyet a fiatalok is elfogadtak.

 

Önkéntes Klub

Helyszín:         Csillagház, Encsencs, Fõ út 33.

Résztvevõk:    Rákosi Annamária Sziszi közösségi koordinátor és a klubtagok, jelenléti ív szerint 15 fõ

A klubfoglalkozás témája: Húsvéti elõkészületek

Húsvéti elõkészületként a klubfoglalkozás kreatív tevékenységgé alakult át.  Kötetlen hangulatú tojásfestések és egyéb húsvéti dekoráció készítése közben, jó beszélgetések alatt, egymást jobban megismerve kovácsolódik össze a közösség.

A fiatalok tervezgetésére, ötleteik összegyûjtésére is alkalmat adott ez a nap, szeretnének névre szóló kitûzõt, és pólót kapni. Bár ilyesfajta költség nincs betervezve, de pillepalack és alu-doboz gyûjtéssel pénzgyûjtési akciójukat is elindítják a maguk ellátására.

 

“Ismerkedjünk!”

Helyszín:         Csillagház, Encsencs, Fõ u. 33.

Résztvevõk:    Siró Jánosné esetmenedzser és a jelenléti ív szerint 18 fõ

A program témája:  Készülõdés a Húsvéti ünnepekre

A meghirdetett szabadtéri program, a rossz idõ miatt a Tanoda nagytermében volt megtartva. Az érdeklõdõk lelkesen láttak neki a tojások festésének, és az egyéb húsvéti dekorációk összeállításának. Sok új technikával ismerkedtek meg, ami nagyon lekötötte a figyelmüket. Az idõsebbek, felnõttek segítettek a gyerekeknek az elõkészületekben. Zenei aláfestéssel egyre több húsvéti dísz készült el. Az elkészített darabokat a program résztvevõi hazavihették.

 

Work-Shop

A Türr István Képzõ és Kutató Intézet munkatársai megtartották az elsõ work-shop-ot a szakmai vezetõ, a projektben dolgozó szociális esetmenedzserek és a közösségi programszervezõk részére. Elõtérbe került az egyéni fejlesztési tervek elkészítésének módszertani javaslatai, esetmegbeszélés és lehetõség adódott a projekt eddig felmerült szakmai észrevételeinek megbeszélésére.

 

Szakmai programok

A projekt Tanoda programjában résztvevõ szakemberek, pedagógusok meglátogatták Nyírvasváriban a “Kamasz-Tanya” Tanodát, ahol a szakmai vezetõ és a projektmenedzser részletes tájékoztatást adtak a 24 hónapos programjuk sikereirõl és nehézségeirõl. Megmutatták a projekt helyszínét, a dokumentációkat, a látogató szakemberek pedig választ kaphattak a felmerülõ kérdéseikre.

Ugyanezen a napon két szociális esetmenedzser Ibrányban látogatta meg az ott mûködõ Gyerekházat, tapasztalatszerzés céljából.

 

Szakmai program

A “TUDÁS FÁJA” Tanoda pedagógusai számára szakmai egyeztetõ megbeszélésen pontosították a március 1-én induló tanodaprogram órarendjét, szakmai beosztását, és egyéb felmerülõ kérdéseket. Megismerték a tanoda házirendjét és szervezeti-mûködési szabályzatát, pontosították a tanoda elvárása szerinti dokumentáció vezetését.

 

Célcsoport tájékoztatása

A projekt közvetlen célcsoportja 150 fõ, egyéni fejlesztési terv a résztvevõk 60%-áról készül majd. Ehhez együttmûködési megállapodást kötött Encsencs Község Önkormányzata a célcsoport tagjaival, amelyben rögzítésre kerültek a projekt részprogramjaiban való részvételük feltételei.

A programon a célcsoport számára is bemutatásra kerültek a projekt szakmai munkatársai, megismerhették az esetmenedzsereket és a közösségi programszervezõket, egészben láthatták a projekt teljességét.

 

Baba-Mama Klub

A projekt idõtartama alatt kétheti rendszerességgel Baba-Mama Klub várja a településen élõ, szülés elõtt lévõ kismamákat és a 0-3 éves korú gyerekes anyukákat. Az elsõ alkalommal 18 anyuka látogatta meg a programot, akik a helyi védõnõk tájékoztatása szerint az alábbi témaköröket javasolták részletesebben körüljárni az elõttük lévõ klubfoglalkozásokon:

–          bõrápolás, baba-masszázs

–          táplálkozás kismamáknak, szoptató anyukáknak és babáknak

–          fogzás, fogápolás gyerekeknek és az anyukáknak

–          testvérféltékenység, testvérkapcsolat

–          fejlesztõjátékok, beszédfejlõdés

 

Szakmai program

A szociális esetmenedzserek meglátogatták Miskolcon a HOLDAM Anyaközpontot, mint az “Anyaközpont Magyarországi Hálózatának” egy tagját. Ez a tapasztalatszerzõ szakmai program lehetõvé tette, hogy bepillantsanak egy 2007. óta mûködõ szervezet munkájába, ami kapcsolódik a projekt egyik részprogramjához.

 

ÍRISZ-Anyaközpont

Új szolgáltatásként a szegregátumokban élõ anyák számára klub jellegû összejövetelként havi rendszerességgel mûködik az Írisz Anyaközpont. Az elsõ alkalommal az “Anya szerepe a családban” témához tartozó irányított beszélgetést folytatott a helyi védõnõ, bátorítva a jelenlévõket, hogy mondják el saját véleményeiket is. Mivel ezeknek a klubtevékenységeknek jellemzõje, hogy a résztvevõk által igényelt tartalommal töltsék meg az elkövetkezendõ közös alkalmakat, így a résztvevõ anyák megbeszélték, hogy a jövõben milyen témakörökben igényelnek részletesebb programokat.

A javasolt témakörök:

–          feleség és anyaszerep, az anyaság érzése

–          anya-gyerek kapcsolat

–          elvált anyák szerepe és nehézségei

–          családon belüli tisztelet, illemszabályok

–          önbizalom, önérvényesítés

–          a nõk érdekérvényesítése

 

“Egészségedre!” Klub

A “EGÉSZSÉGEDRE!” klubfoglalkozások szintén havi rendszerességgel várják az érdeklõdõket, ahol a háziorvos és a helyi védõnõk közremûködésével szûréseket és életviteli tanácsadásokat vehetnek igénybe. Az elsõ alkalommal a dohányzásról és annak hatásairól tartott kötetlen formájú beszélgetést a háziorvos.

 


 

TÁJÉKOZTATÓ

Encsencs Község Önkormányzata 2013. február 7-én megtartotta a “Segítünk fellélegezni!” elnevezésû projekt nyitórendezvényét. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló, TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0023 számú komplex felzárkóztató program a település két nagy szegregátumában élõ hátrányos helyzetû, alacsony iskolai végzettségû, szociális és anyagi problémákkal küzdõ lakosság fejlesztésére irányul. A megvalósításban konzorciumi partnerként részt vesz a Türr István Képzõ és Kutató Intézet és az Ifjúsági Centrum Encsencs Egyesület.

A 28 hónapos programban a szegregátumok területén kialakításra kerül 2 db Csillagpont- szolgáltatóház, ahol settlement típusú szociális munka irányul a célcsoportra. A projekt a szemléletformálást helyezi elõtérbe, a komplex fejlesztés családokra irányulva éri el leghatásosabban célját. Részprogramként a 0-5 év közötti gyerekek és édesanyjuk számára Gyerekház-program, az általános iskolások számára Tanoda program, a fiataloknak ifjúságfejlesztés, a felnõtteknek képzések és tréningek nyújtanak kitörési lehetõséget jelenlegi helyzetükbõl, összesen 150 fõ részére.

 

Videó a  rendezvényrõl (Kölcsey Tv)